15 Kasım 2012 Perşembe

SüTLaÇ

Ahh ahh mis gibi kokardı eskiden ev mis gibi süt....


Mahallenin sütçüsünden alınan süt bir güzel kaynatılır, birazı sütlaç birazı da yoğurt yapılırdı
Bknz : eV YaPıMı YoĞuRT

Eskiden ne güzelmiş demekten alamıyorum kendimi... Annem çeşit çeşit yemek yapardı.. Herkesten bir başka olurdu anne eli değmiş yemekler... Başka kokardı... Başka görünürdü...Bir başka lezzetliydi...

Anne kurabiyeleri eksik olmazdı evden...

Neyse çok dalmadan derinlere, yoğurt tarifini verirken söz verdiğim gibi Sütlaç tarifini vereyim :)

Anne sütlacı ;

Malzemeler ;

2 lt süt
2 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya (isteğe bağlı )

Yapılışı ;

Pirinci yıkayıp süzün, Üzerine sütü ekleyin ve ara ara karıştırarak, kısık ateşte pişirin.... Bir süre sonra pirinçlerin şiştiğini göreceksiniz. Pirinçleri iyice pişene kadar yani nişastasını salana kadar pişirin.

Kıvam çok önemli puding kadar koyu olmamalı kıvamı. Muhallebiden biraz daha sıvık olmalı. Sıvık nasıl bir kelimeyse artık :)

Eğer istenilen kıvama gelmişse  Şekeri ekleyin.. ( dilerseniz bu arada vanilyayı ekleyebilirsiniz )

Benim damak tadıma göre 1,5 su bardağı şeker yeterli oluyor fakat daha tatlı isteyen olursa biraz daha şeker ekleyebilirsiniz.  Şeker eridikten sonra 6-7 dk daha kısık ateşte kaynatın ve ocağın altını kapatıp sıcak sıcak kaselere boşaltın.




Tamamen soğuduktan sonra dilerseniz üzerine tarçın serpebilirsiniz...


*Pirinçleri isterseniz önce 2 su bardağı suda haşlayıp süte ekleyebilirsiniz. Bu şekilde pişme süresi azalabilir ama bence o şekilde su kokuyor o yüzden ben annemin ve koca yengemin yaptığı gibi sütün içinde pişiriyorum pirinçleri... Daha lezzetli ve daha kıvamlı oluyor...

2 yorum:

Zeugma dedi ki...

Çok severim ben de...
İnmesine yakın yarım bardak soğuk süt içinde bir tatlı kaşığı un ya da nişasta eritip ilave eder ve 2 dk daha kaynatırsanız kıvamı muhteşem oluyor..
Elinize sağlık...

RuYaYLa dedi ki...

Pirinçler sütte kaynayınca kendi nişastasını veriyor ama bir daha yaptığımda deneyeceğim mutlaka sevgili zeugma :)

Teşekkür ederim