3 Mart 2009 Salı

DaYaK


Bu akşam üst komşumuzun oğlu aradı, gelip yazıcıdan resim çıkartıp çıkartamayacağımı sordu.. Gittim yazıcı bile bağlamamış daha tv izliyor. Sanki orda yokmuşum gibi keyfini hiç bozmadı. Annesiyse "hadi" diye bir kaç kez ikaz etti ama küçük beyimiz hiç oralı olmadı.. Sonra zorla kalktı, sallana sallana odasına gitti. Yazıcıyı bağladı. Ama yeni format atılmış olduğundan kurulu değildi yazıcı.. Sonra küçük beyimizin yazıcısını kurmaya başladım. Sonra annesi odaya geldi.. Öteki çalışma masasının yanına gitti.Ben daha ne olduğunu bile anlayamadan masanın üzerindeki 3-4 tane kalın kitabı küçük beyin kafasına indirverdi... Öyle bir fırlamışım ki yerimden annesi iki adım geri attı, şaşırdı..

"Napıyorsun sen, o daha küçücük "

dedim ve başladı anlatmaya..
"Bıktım güzelim ben bunlardan...Böylelerine DAYAK CENNETTEN ÇIKMA, p..... herifler, pijamalarına bak ortalıkta, çoraplara bak pislik, şu dolapların içine bak.!."

Bu arada odada kaç dolap varsa hepsinin içini açıp bana göstermeye başladı... Sustum kaldım, öylesine öfkeliydi ki...

" Bak görüyormusun güzelim ? Derli toplu dimi? Sen hiç böyle dolap gördün mü ? Hepsini yıkıyorum, ütülüyorum, tek tek askılara asıyorum. Mağaza gibi bak.. Ben düzeltmesem bunları, bu odaya girilmez bu p.......ler kokuşur kalır burda"

Küfrediyor ve tüm çekmeceleri yerlere boşaltıyordu.. Elindekileri çocuğa fırlatıyordu.. Şoka girdim resmen" dağınık bir oda için bir çocuğa bu kadar kızılır mı?" cümleleri dolanıyordu beynimde ama bunu o an sinir krizi geçiren komşuma söyleyemedim... Sonra da kendime kızdım... O'ysa anlatmaya devam ediyordu;

"Herşeyi yerli yerine koyuyorum, dolaplardan çikolata kağıtları, çöpler çıkıyor.. Bak güzelim şuna bu tabağın bu dolapta ne işi var ? "


Elindeki sert plastik -melamin dedikleri eskiden bizim evde de benzeri olan-tabağı fırlatıyor bu defa ufaklığa..

" Bir dediklerini iki etmiyorum, ne isterse alınıyor, bu dolapları çizdim de öyle yaptırdım.. Ama bu p..ler için hiç bişey yapmamak lazımmış.. Bu kağıtların ne işi var bu dolapta ? Bu kartonları şu dolaba koy demedim mi ben sana ? Flüt çalcakmış, aldırdı bak nerelerden çıkıyor.. Bıktım güzelim bıktım... "


Yerlere fırlattıklarının üzerinden geçip elindeki flüt ve kartonları kendi düzenine göre yerleştiriyor bir yerlere sinirli sinirli.. Ben salak figuranlar gibi bakıyorum öylece... Çocuk mu ? O sakince toparlıyor yerdekileri, bir damla bile göz yaşı dökmeden !!!!

"Öğrenirler zamanla.. "


Diye başlayan cümlemi bitiremeden- dediğime bin pişman - tutuyor kolumdan öteki odaya götürüyor.. Evin dağınıklığını gösterip;

" Hangisine yetişeyim sen söyle.. Ne yapayım ben bıktım güzelim, bıktım.. "


Diyor israrla.. Ne diyeceğimi bilemeyecek haldeyken yan odaya ilerliyor hızla, ufaklık bir kaç tokat daha yiyiyor..

" Rezil ettiniz beni, komşular bizi dinliyor, bıktılar artık gürültümüzden, otur şimdi sabaha kadar topla buraları yoksa çok fena olacak! "


Gürültüden rahatsız olacak komşulardan çekinen insan, çocuğu döverken ve ortalığı dağıtırken çıkardığı sesin farkında bile değil !

Anlatmaya çalışıyorum, ama anlamamakta ve dert yanmakta ısrarlı.. Sinirlerime hakim olamayacağımı anlayıp, ufaklığı da kaderine terkedip eve geliyorum..

Ne yani eğitim bu mu ?
Ufacık bir çocuğun -boyundan büyük kitapları- kafasına vurmak mı ?
Dağılmış bir kaç çekmece için evi altına üstüne getirmek mi ?
Onaylanmayı bekleyerek - ve ne kadar titiz olduğunu- susmadan dert yanmak ve elindekileri fırlatmakla mı titizliğin bulaşacak çocuğa?
O cennetten çıkma dediğin dayağı sen yesen ? Eğitilebilecek misin ? Haklı olacak mı seni döven? Kendini savunduğun gibi o dayak atanı da savunabilecek misin ?
O çocuk büyüdüğünde, şiddet yanlısı bir evladın olacak olması da mı korkutmuyor seni ?

Bir şeylerin hıncını savunmasız ufacık çocuktan çıkarmaktan başka çözümler bulamayacak kadar acizsin! Ne yazık !

14 yorum:

cesetizleri dedi ki...

birilerinin hala bu kafada olduğuna şahit olmak çok acı.
aklıma geçen sene yaptığım bir otobüs yolculuğu geldi.
torun-anne-anneanne ya da babaanne üçünün konuşmasını dinledim ama napayım konu çocuk olunca dayanamadım.
yaşlı kadın: öldürürüm sus artık
kız: geçen de bıçakla üstümüze yürüdün hepimiz korktuk
yk: yaramazlık yapmasaydınız siz de. öldürürüm bile sizi.
kız: anne kanlarınızı fışkırtırım sizi öldürürüm bıçaklarım dedi bize.

o an tutamadım kendimi. kadını azarlamak için döndüm. anneyle göz göze geldik. sanki yapma der gibi baktı. üzüldü. eğer o öyle yapmasaydı bu durumun yanlışlığının farkında olmasaydı dağıtacaktım otobüsü.
of sinirlendim yine.

ZIBBIDI dedi ki...

Kadınında daha sonradan içi sızlıyordur sanırım..Kim isterki çocuğunu dövmeyi ama herkeste sinirlerine hakim olamıyorki..:(

kişisel depresyon anları dedi ki...

arada okşamak laızm canım :P

efsa dedi ki...

Sadece çözüm yolu bu değil.
İnsan evet bazen kendine zor hakim oluyor. Mesela çocuk tacizcilerini gördüğümde bende vurmak linç etmek istiyorum ama ya sonra... bende onlardan biri olmayacakmıyım dövmeyi yöntem bilenlerden.

pRncfRn dedi ki...

Pofh ne denebilir ki?

Geçen yıl yolda ağlayarak dolaşan bir çocuğu annesi çekti apartmanın köşesine, o tombul yumuşak kolunu ağzına götürüp kafası sarsılırcasına ısırdı ve çocuk gözümün önünde bastı yaygarayı. Benim şalterler attı o an ama doğru mu bilmiyorum kadının o baş örtüsünü öyle bir çekmişim ki, pofh yazık ya yazık, anne çocuğuna bunu yapıyorsa..!

gunduz68 dedi ki...

daha anne olmadğım için atıp tutamam dövmem etmem diye ama dayaktan öldürürüm de diyemem.Yaşayarak bakıcaz duruma ancak yanımda biri varken kendime hakim olabileceğimi düşünüyorum.Ancak yine de şöyle bir durum varki kendimizden daha aciz bir canlıya vurmak hiç de etik değil aksine çok aşağılık bir duygu olmalı...

aahmetcelebii dedi ki...

Dayakla adam olacak olsa olurdu heralde çocukcağız o zamana kadar. Geri kafalılar bunu anlamakta zorlanıyo, yada alışkanlık ne diyeyim..

RuYaYLa dedi ki...

Cesetizleri;
Yapamıyorsun işte bazen, öyle çok canın acıyor ki.. Gözyuman o kadar çok insan var ki bu hayatta..

RuYaYLa dedi ki...

ZIBBIDI;
Sızlıyor mı bilmiyorum ama sızlıyorsa da yaptıklarını haklı kılmıyor bence..

Sevgiler..

RuYaYLa dedi ki...

Kda;
Daha neler sende! :D

RuYaYLa dedi ki...

Efsacım;O çocuk tacizcilerini gördüğümde bende sinirlerime hakim olmakta zorlanıyorum ama dediğin gibi onlardan birisi olmak korkutuyor beni de..

RuYaYLa dedi ki...

Prnfrncım;
off ne diyebilirim ki..
Anne olacak özellikleri taşımayan insanlar anne, baba olamayacaklarda baba oldukları için oluyor tüm bunlar.. !

RuYaYLa dedi ki...

gunduz68;
Anne olmak büyük sorumluluk istiyor, bence böyle anne olmaktansa olmamak daha iyi.. Kızabilir,sinirlenebilir ama yaptıklarını asla onaylamıyorum.. Hele de yabancı birinin yanında !

RuYaYLa dedi ki...

aahmetcelebii
geri kafalılık değil bu Acizlik !..