13 Kasım 2012 Salı

eV YaPıMı YoĞuRT

Evde yoğurt nasıl yapılır... ???

Bir kaç gündür annemin eskiden yaptığı gibi ev yoğurdu istiyor canım... Çocukluğumda annecim hiç satın yoğurt almaz , mahallemize gelen sütçüden aldığı sütü kaynatır mayalar hatta sütten biraz da ayırıp sütlaç yapardı...

Mis gibi kokardı ev.. Mis gibi kokardı yoğurt...


Şimdi bende bundan sonra satın yoğurtlara yüz vermeyip , evde kendi yaptığım mis gibi yoğurdu yemek istediğimden sıvadım kollarımı...

Önce 5 Lt süt aldım mahallenin sütçüsünden :)

Süzdüm Tencereye koydum.. Arada bir karıştırıp havalandırarak kaynattım. Kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kıstım. Tahmini 10 dk daha kaynatıp altını kapattım.

Kaloriferin yanına bir battaniye serdim. O battaniyenin üzerine mayalayacağım kapları yerleştirdim. Ilınmasını beklemeden kaynattığım sütü kaplara boşalttım... ( Eğer babam gibi sizde kaymak sevenlerdenseniz mayalanacak kapta ılınmasını beklerseniz kaymak tutar. )

Sütün ılınıp ılınmadığını anlamak içinse serçe parmağınızı süte değdirin 7-10 sn durabiliyorsanız tam kıvamına gelmiştir . Eğer dereceniz varsa 40-43 derece olması yeterlidir.




Her 1 Lt süt için 1 çorba kaşığı maya... Ilınan sütten bir kaseye bir miktar koyup 1 kaşık yoğurt ekledim biraz çırptıktan sonra ılınmış olan süte bu mayayı ekleyip karıştırdım. ( Eğer kaymaklı istiyorsanız kaymağı bozmadan kenarından mayayı ekleyebilirsiniz )

Ve işte oldu mayaladık.

Şimdi kapların kapaklarını kapatıp sütün ısısını kaybetmemesi için battaniyeye sarıcaz.. 5 - 6 saat bu şekilde kaldıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz yoğurdunuzu.. Buzdolabında ne kadar dinlenirse o kadar kıvamlı olur yoğurdunuz :)

Önemli :

*Süt iyi kaynamazsa ve ya fazla bırakılırsa yoğurt sulanır.
*İsterseniz kapakları kapatmadan bir kaç kat havlu peçete koyabilirsiniz. Sütün buharını alır ve sulanmamasını sağlar..

*Ben 1 litreden fazla mayaladığım için sütün tamamını tek bir yerde mayalamak yerine ayrı ayrı kaplarda mayalamayı daha uygun buluyorum. Hem tüketmesi daha kolay oluyor hemde saklaması...


Ayırdığım 2 lt sütten de sütlaç yaptım mis gibi koktu ev.... Tıpkı annemin yaptığı gibi....

Onun tarif de daha sonra :)

2 yorum:

Zeugma dedi ki...

Heh işte, cam kavanozların süper. Benim de tek tercihim.
Sevgiler Rüyacım...

RuYaYLa dedi ki...

Sevgiler Zeugmamm

:*