17 Kasım 2008 Pazartesi

Issız adam bir ada’ya düşünce

İzleyeli saatler geçti... Yumruk yemiş gibiyim sanki... Detaylarıyla fena çarptı bu film beni...


Kafamın içinde hâla çalan 45’likler; Nil Burak, Ayla Dikmen, Hümeyra... Gözlerin konuştuğu, dilin başka şeyler anlattığı o uzun final sahnesi... Sözlere dökülemeyen içsel konuşmalar... Çılgın Kalabalıktan Uzak - Thomas Hardy... Havuçlu tarçınlı kek...Puslu Kıtalar Atlası’nın ucu kıvrılan sayfası... 2. el bir kitabın içinden çıkan Arap alfabesine ait rakamlar...Aşk yemeğinin içine bir tutam anne yüreği, bir tutam aile özlemi, bir tutam İstanbul güzelliği ve şarap...




— Benim bardağımdan kahve içmenin sebebi paylaşmak için değil, bir an önce bitsin, buradan gideyim diye. (Ada)



— Ben sadece ben olmamalıyım şimdi. Sanki bana baktığında kendi hayatından bir an yakalamalısın. Bir hikâye olmalı. Sevdiğin herkes, her şey, o an ben olmalıyım.(Ada)


Sana tek bir şey söyleyeceğim ve gideceğim... Karların üstünde donmak üzeresin, uyku tatlı geliyor şimdi ama aslında öldüğünün farkında değilsin!(Ada)


— Ben çok şey yaşadım... Çok şey tükettim... Kendimi de hayatı da her şeyi... Kanımda bir mikropla yaşıyorum... Ben seni haketmiyorum, daha iyilerine layıksın (Alper)


— Başkalarının çocukları, başkalarının mutluluklarıyla kalacaksın... (Ada)

Küçücük bi toka benimle alay etti (Alper)


Sen oradaydın ve bir gün benimle tanışacağını bilmiyordun... Sen dizime yattın, ben bir hikâye anlattım ve sen büyüdün...Kafamda bir hikâye. Bilirsin bunu çok severdim. İkimize bir " mutlu son " yazdım sonra. O evde seninle birlikte oturduk.Sustuk..Yanımda durdun sessizce.. Ve bu sondu. (Ada)




Gözümdeki yaşları kimseler görmesin diye sinemadan kaçarcasına uzaklaştım... Sinemadan ilk çıktığımda ne kadar yalnız, ıssız olduğumu fark ettim...

“Kimi bu kadar çok sevdim? sorusu çınladı beynimde... En çok ta bu sorunun cevabının “kimseyi” olması acıttı canımı...


Uzun bir yürüyüş yaptım... Sonra yar’a gidip yüksekten sisler içindeki bu şehri izledim... Bende birinin yatağına kıvrılayım istedim... Yastığına başımı koyup "kokular aynı mı kalır?" diye sorayım ve nerde kaybettiğimi bilmediğim bi tokam olsun bi yerde, birinin cebinde... Bir masal anlatayım ve o masal hiç bitmesin istedim...


28 yorum:

Camilla dedi ki...

ruyaylacım;
filmi izlemedim.
ama buna rağmen, sen öyle bi yazı yazmışsın ki nasıl etkilendim anlatamam ya.. ki izlemedim diyorum bak.. diğer yazıların, şiirlerin alınmasın ama bu senin kaleminden okuduğum en duygulu, en en en içten yazıydı ruyaylam..

RuYaYLa dedi ki...

En kısa zamanda izlemelisin camillacığım özellikle de son 20 dakikasını... Buraya da yazdığım replikler ve 45 likler hala beynimde uğulduyor.. Dediğim gibi fena çarptı bu film beni.. Anladım ki ben hiç aşık olmamışım belki de biliyordum da film itiraf etmemi sağladı :)

kişisel depresyon anları dedi ki...

eh filmi izlemeye gerk kalmadı özet gibi olmuş :) en can alıcı replikler burada :)

RuYaYLa dedi ki...

kişisel depresyon anları;
yaa dün o pskolojiyle hiç öyle düşünmemiştim ben yaa :(

Yeditepe İstanbul dedi ki...

Ben birinin tokasını saklıyorum.
Ama inan, filmi izleyince güzel de...
Gerçekten, o küçücük toka dalga geçiyor seninle. Hem de gözüne her iliştiğinde.

RuYaYLa dedi ki...

Hoşgeldin yeditepe istanbul
Şimdiye kadar kimsenin birşeyini saklamadım nasıl can acıtıyor bilmem ama tahmin edebiliyorum...

lisa dedi ki...

öyle güzel..öyle gercek ve öyle anlamlı bir film..suan eve yeni geldim ve sarkıları dinliyorum.bu filmi izlemeden önce hic bu kadar anlamlı olduklarını fark etmemiştim..hala gözlerim doluyor..
sinemadayken bu sözleri aklımda tutmak istedim ve cogu ucup gitti..bulabiliceğimden emin deildim.cok tesekkürler..
ve bir sey daha merak ediyorum hatırlıyorsanız o cocuklugunun gectiği evdeyken adanın söylediği bir cümle daha vardı mavi telaşsızlıkla ilgili onuda yazar mısınız..
simdiden tesekkürler (:

RuYaYLa dedi ki...

Hoşgeldin Lisa
Dünden beri düşünüyorum ama tam repliği hatırlamıyorum malesef parça parça kalmış aklımda :(

lisa dedi ki...

olsun yine de cok tesekkürler (:

RuYaYLa dedi ki...

Lisa; rica ederim ama yardım edebilseydim keşke :(

Adsız dedi ki...

sen dizime yattın, ben bir hikaye anlattım sana. büyüdün. kafamda bir hikaye, bilirsin bunu çok severdin ikimize bir mutlu son yazdım sonra. o evde seninle birlikte oturduk, sustuk. yanımda durdun sessizce. burası sondu. başka bir yaşamdı. sadece biz vardık.

bana baktın mavi ve telaşsız. sustuk başka bir yaşamda başka bir mutlu son. biz bunu haketmiştik. hikayemiz orda bir yerde, hep benimle duracak. dayanabilmemin tek yolu bu çünkü.

insanın kokusu hep aynı mı kalırmış, şaşırdım!

sonra sana ait bir şey aldım yanıma. bir küçük 45lik plak, arda kardeş'in masalları, eve uğrarsan bir gün o plağın nasıl kaybolduğunu asla bilemeyeceksin. biliyor musun sen o küçük plakla bende evimdesin hala ve sen bunu bilmiyosun ve gözlerimi kapattığımda kollarımda başka biri değil sen varsın.

buyrun arkadaslar repliğin tamamı.

RuYaYLa dedi ki...

Pınar;
Teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

bu fılmı sankı ben yasadım ben oynadım alperın yerınde. sacma gelicek ama benzer okadar yanımız varkı buda benı cok korkutuyoo hala son sahnedeyım acaba demekten alamıorum kendımıı

RuYaYLa dedi ki...

Enginn;
Hoşgeldin...
Umarım sonu aynı olmaz :)

TarArseven dedi ki...

Hayatıma 1 ay 1 hafta önce birisi girdi. Başlangıçta herşey tatlı, herşey güzel... İmkansız denecek kadar mükemmel. 2 yıllık sessizliğimi onun için bozmuştum. Sinema alışkanlığım yoktur, evde oturup seyretmeyi tercih edenlerdenim; lakin kendisini hep "Issız Adam"a benzetirdi ve hep eklerdi sonuna "Ama onun yaptığı salaklığı ben yapmayacağım!"... Günler geçti, haftalar eridi gitti. Tam birinci ayımızda ne olduğunu hala kavrayamadığım; benim tarafımdan bakıldığında bizi çekemeyen birilerinin karıştırdığı oyunlar gibi görünen ama onun tarafından bakıldığında ne olduğunu bilmediğim bir takım olaylar yaşadık. Ve... ve son bir haftamız ayrı geçiyor. Bir dakikamız ayrı geçmezken şuan konuşmuyoruz bile. Beşinci gün pes ettim aramayı bıraktım... Filmde Ada Issız Adam'ın annesiyle tanışıyor anlaşıyor, benim durumumda tam tersi... "Issız Adamım" annemle tanışıyor anlaşıyor. Onun anneme söylediği beni asla bırakmayacağı sadece olaylar üzerine birazcık zamana ihtiyacı olduğu... Zaman susmak mıdır? Korkakça saklanmak mıdır? Ya da belki hiçbir şey olmamış gibi davranmak mıdır? Meğer farkında değilmişim ben... Eski 45'likleri bana dinletirken "Bak sesi ne kadar temiz" derken, bana yemekler pişirirken, benimle geleceğe dair hayaller kurarken izlemediğim filmi bana yaşatmış...Filmin en başında vuruldum, kostüm dikmiyorum ben, ama fotoğrafçıyım... Daha ne anlatabilir ki yaşadıklarım ve izlediğim bana... Meğer ben zaten izlemişim o filmi de haberim yokmuş... Meğer benim "sıfatım" ADA'ymış...


Filmin etkisinde falan değilim. Şuan ağlayamıyorum bile...

ADA dedi ki...

Harikaa.. muhtesem.. mukemmel..
her ne kadar beni tam doksandan vurmus olsa da harika bir filmdi..

Alper.. gunu birlik iliskiler, kendi dunyasi, serseri gorunumlu.. ama bir o kdr da duygusal bir adammis..
Ada.. kalkanlari ustunde, kendini koruma Alper gibilerden koruma cabasinda, kendi halinde..

Ada hep korktu boyle olacagindan , ama hep bildi! en kotusu de bu deilmi ?..

Birgun hayatimda aniden biri girdi.. ilk goruste ask gibi bisey.. kalkanlarimi kusattim ama dayanamadim.. sevdim.. cok sevdim..
cok guzel gunler yasadik.. aylar gecti.. aileler girdi isin icine.. tipki Alperin annesi gibi.. hersey cok guzeldi..
sonra.. aniden.. gitti.. yapamiyorum deyip gitti.. alismamis boyle iliskilere.. gunubirlik yasamis heb hayatini,kimsenin sorumlulugunu tasimamis daha once.. Alper gibi.. gitti.. herseyi geride birakip gitti.. ''sen daha iyilerine layiksin'' deyip gitti..
ustunden bir bucuk sene gecti..
kimseler girmemis hayatinda.. benimde tabi.. icim acidi bir an.. gordum onu..birbirimize eskisi gibi baktik.. ama ayni Ada ve Alper gibi postu yere vurmadik.. aci ceke ceke icimden baska seyler haykirarak ona karsi dimdik durdum..
ISSIZ ADAM.. ben bu filmi yasamisim meger.. ben Ada o Alper olmus..
CAGAN IRMAK.. harikasin..

Adsız dedi ki...

filmi bugün izleme şansı yakaladım film meğersem 10.haftasını doldurmus ve sinemasever bi şehir!:)halkı olan afyonlular cihat bu filmi tek başına izlesin diye jest yapmışlar sağolsunlar neyse saat doldu ışıklar söndü film başladı... saat gece yarısın bulmak üzere ve sanki içime mavi telaşsız bakışlar ,bir ıssız adam kaçmış gibi... bende mutlu sonlar yazıyorum..

Adsız dedi ki...

filmi izleyeli 6 gün oldu hala etkisinden kurtulamadım.kişilik bozukluğu yaşıyorum sandım arkadaşlar gerçekten:D taki sizin yorumlarınızi okuyana dek.meğer herkes aynı şeyleri düşünmüş.gerçekten çok özel bir filmdi.herkes kendinden bir şeyler buldu bu filmde.keşke daha güzel yaşanabilse aşklar...

smra dedi ki...

ne güzelde anlatmış herkes..aslında filmi izlerken içimde hissettğim sızıyı bunları okurkende hissettm..filmi sinemada izlerken bi msj geldi tlf uma" günlerdr düşnüorm,çıkamıorm işin içnden..ama ben büyümemşm hala sormllk alamıorm aşamıorm kendimi,seni üzmek istemiorm.."güldüm sadce canm yanmadı hç çnkü o kşi zaten hç hayatmda diildi..işte bu ysden içm acıdı şmdi de..böle içmde büyütcek biri olmadı..boşa tüketmşm içimdeki güsel duyguları..ben sadce gözmde büyütmşm,içmse sadce bi boşlkta geznmş..

Adsız dedi ki...

BI FILMIN BU KADAR CANIMI ACITICANI HIC DUSUNMEMISTIM.5 KEZ IZLEMEME RAGMEN HER SEFERINDE GOZYASI DOKERMI INSAN?BEN DOKTUM.HER SEFERINDE ILK KEZ IZLIYORMUSUM GIBI HICKIRA HICKIRA AGLIYARAK BITIRDIM FILMI.
ARTIK HAVUCLU TARCINLI KEK YAPMIYORUMDA YEMIYORUMDA

Adsız dedi ki...

BEN ISSIZ ADAMIM DEDIGI HALDE KAPTIRDIM KENDIMI.BEN SENI HAKETMIYORUM DEDIGI HALDE CABA GOSTERDIM BISEYLERI DUZELMEK ADINA.ISSIZ ADAMA GITTIK BERABER.VE BIGUN SESSIZ SEDASIZ CIKIP GITTI HAYATIMDAN.TEK KELIME DAHI ETMEDEN.ONDAN SONRA TAM UC KERE GITTIM ISSIZ ADAM FILMINE.HER SEFERINDE KENDIMDEN GECERCESINE AGLADIM.HERGUN MUHAKKAK DINLIYORUM MUZIKLERINI.DUN AKSAM HAVUCLU TARCINLI KEK YAPTIM.BUGUN SABAH KARGOYA VERDIM.ISSIZ ADAMA GONDERDIM.BU DEFA ALPER DEGILDE ADA YAPTI HAVUCLU TARCINLI KEKI ALPER YESIN DIYE.TADINA BILE BAKAMADIM KEKIN.SIRADAN BI KEKIN BILE BU KADAR ICIMI ACITACAGI HIC AKLIMA GELMEZDI.
EVET...
KALBIM AGRIYOR VE BEN BU AGRININ GECMESINE MANI OLAMIYORUM...

Adsız dedi ki...

ben hiç bukadar ağladığımı hatırlamıyorum..o kadar gerçek okadar inanarak oynamışlarki..sanki gerçek bir hikayeden gerçek bir yaşanmışlıktan sadece 90dakkalık kesit aktarılmış bizlere..Çağan Irmak ellerine ve yüreğine sağlık :) bu yazımı okuyan herkess aşkla kalın -sonu hiç olmayan-

Unknown dedi ki...

burada en ucuz telefon likeandroid telefon, iPhone alabilirsiniz bağlantıdır, Samsung çok güvenilir fiyat, bu nedenle bu bağlantıyı ziyaret edin gerçekten sizi mutlu edecektir.
kampanyali beyaz esya

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Filmi dün gece izledim ve izlemek adına geç kaldığım her an için kızıyorum kendime..Çok etkilendim,hayatimda ıssız adama benzeyen biri var,belki de bu yüzden filmin son 10 dakikasini hıçkıra hıçkıra ağlayarak bitirdim.Aslında benim için film dün geceden sonra başladı.Filmde kendi sonumu gördüm.İnsan bile bile neden acıya koşar arkadaşlar?;çünkü kısa olsa da,bitecek olsa da gitmesiyle acı çekeceğimiz kişiyle paylaştığımız anlar,anılar yüreğimizin
kütüphanesinde hep baş köşede saklanacak.Ve bazı anılar saklambac oynayacak bizimle.Film çok şey hiissettirdi..Aşk denen şey güzel,sonu kötü bitse de.. :(

Unknown dedi ki...

Emrah Ayık
Bnde sevdim hemde canımın acirsana ve o şimdi evli ve belkide çocuğu bile olmuş ama bnm bunlardan hiçbir haberim yok ondan bana kalan sadece siyah bi kalem onla yazıyorum yaşanmışlıkları yada yaşayacak olanlarını ve o bu yaşantının içinde olmayacak ne kadar ack ve sevgil

Unknown dedi ki...

Emrah Ayık
Bnde sevdim hemde canımın acirsana ve o şimdi evli ve belkide çocuğu bile olmuş ama bnm bunlardan hiçbir haberim yok ondan bana kalan sadece siyah bi kalem onla yazıyorum yaşanmışlıkları yada yaşayacak olanlarını ve o bu yaşantının içinde olmayacak ne kadar ack ve sevgil

Unknown dedi ki...

Sözler düğümlendi boğazımda